Stenbiderrogn

Viser et enkelt resultat

Viser et enkelt resultat

Køb stenbiderrogn online her!

Hvordan smager stenbider og stenbiderrogn?

Stenbideren er en atypisk spisefisk. Den er kendetegnet ved sin runde krop, benknuderne på siden og bugen samt dens farver. Hannen er ofte rød/orange forneden, mens hunnen har blågrønne farver. Hannen har hvidt kød på begge sider af rygbenet. Mens hele den nederste del af fisken mest udgøres af indvolde og geléagtigt tynd kød, som nærmest er umuligt at spise. Den øverste del af hannen kan varmrøges, og det smager rigtig godt. Bestil den evt. under røgvarer. Hunstenbideren (som også kaldes Kvabso eller Kulso) kan blive større end hannen, men ellers minder dens kropsbygning meget om hannens. Hunnen fanges i starten af året pga. sine fantastiske rogn, som er en sikker forårsbebuder og som smager fantastisk godt.

Hvor fanges stenbider?

Stenbideren foretrækker – sjovt nok – stenet bund i dybder ned til 150 metes vand. Den trækker mod lavere vand i gydeperioderne, typisk fra december til maj, hvor den jo også rammer de danske farvande, herunder Nordsøen udfor Hvide Sande. Den lever af krebsdyr, gopler samt mindre fisk. Både hannen og hunnen har en sugekop, som gør at den f.eks. kan suge sig fast på en sten. Hannen benytter denne til at suge sig fast i nærheden af rognen så snart hunnen har lagt disse, dermed kan hannen sidde tæt på æggene og beskytte disse indtil de er klækket.

Næringsindhold

Stenbideren er en fed fisk. Den er rig på omega-3 fedtsyrer, selen, jod og kalium. Den indeholder 9,8 gram protein, 14,2 gram fedt og 692 kilojoule energi pr. 100 gram fisk. Stenbiderrognen har et næringsindhold på 5,7 gram fedt, 12,9 gram protein og 444 kilojoule energi pr. 100 gram fisk.

Sæson for stenbiderrogn?

Stenbideren og stenbiderrognen fanges typisk fra midt/slut januar til og med senest april.

Hvordan tilberedes stenbiderrogn?

Stenbiderrognen indgår efterhånden i flere og flere opskrifter i Danmark, specielt efter at mange af landes gourmet restauranter har taget den til sig. Den altoverskyggende klassiker er dog fortsat at servere den på de små pandekager (blinis) sammen med creme fraiche, hakket rødløg og dild. Man skal bruge ca. 200 gram renset rogn til 3-4 personer ved forret eller natmad.